Наблюдение и Попълване на Нашата База Данни (Твоите Финанси под Твой Контрол)

След като сме изяснили своята мотивация, вече сме готови да започнем практическото оптимизиране на нашите финанси. Следващата ни стъпка е да наблюдаваме своите покупателни навици и да попълваме своята база данни.

Как да го направим?

Като за начало ние сме изготвили примерна таблица, която можеш да свалиш от ТУК. Имаш свободата да правиш всевъзмовни промени в зависимост от личните ти предпочитания и нужди (може би нямаш деца, но пък имаш домашни любимци, които имат своето място в бюджета; или пък вместо автомобил използваш градски транспорт). Изтривай или добавяй редове, промени цветовете, за да може тази таблица да ти служи възможно най-удобно.

Има два основни начина за попълването на данните в нея:

  1. Ако използваш кредитна/дебитна карта за своите покупки, можеш да използваш подробната разпечатка, която получаваш веднъж месечно и да проследяваш всеки ред, поставяйки разхода в съответната категория. Някой софтуери (напр. Personal Finance) биха могли да автоматизират този процес.
  2. Ако използваш основно пари в брой, би било добра идея да си направиш дигитален или пък да ползваш добрия стар метод с химикал и хартия, за да отбележиш своите покупки. В края на месеца (или по-често, ако така те устройва) можеш да ги категоризираш и да ги разпределиш по съответните им места в таблицата.

Наблюдаваме без да се осъждаме

Ние няма да критикуваме твоите навици на пазаруване, моля те, ти също не бъде критичен към себе си. Целта на това упражнение е да наблюдаваш как ръководиш финансите си в момента. В следващите стъпки ще разгледаме различни възможности за оптимизиране на разходите, но на този етап е необходимо да се концентрираме само върху попълването на нашата база дании с цифри.

Защо ни е необходима тази стъпка?

Всеки добър анализ се нъждае от стабилна основа. За да оптимизираме своите финанси, трябва да проследим къде отива всеки лев/евро. Следвайки мотото: „Ако можеш да измериш нещо, можеш и да го подобриш“, ние се опитваме да си помогнем да подобрим своята финансова ситуация като наблюдаваме как ръководим финансите си и без да се осъждаме опознаем кои категории представляват най-големите консуматори на нашия бюджет.

По-нататък тази информация ще бъде от ключово значение за нас, тъй като ще разгледаме всяка категория и ще анализираме как можем да оптимизираме своите разходи.

Какъв е нашият опит?

Ние се разплащаме за покупките си чрез дебитни карти, ваучери за храна и в редки случаи плащане в брой. В края на всеки месец получаваме извлечение от банковите ни сметки  и ние разпределяме всеки разход в съответната категория в таблицата ни, по този начин ние добиваме представа къде харчим парите си. Разплащанията в брой описваме в отделна таблица, която също добавяме към основната си финансова таблица в края на месеца. До сега този начин работи успешно и удобно за нас и ни отнема около 30 минути месечно.

Как ти проследяваш своите разходи? Може би си открил по-удобен начин и искаш да го споделиш с нас. Нямаме търпение да научим нещо ново от теб!

Връзки към останалите постове от поредицата “Твоите Финанси под Твой Контрол”:

0. Преди Старта

1. Наблюдение и Попълване на Нашата База Данни

2. Равносметка и Проверка на Приоритетите

Успех!

Love,

Mrs. DNB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s