Преди Старта (Твоите Финанси под Твой Контрол)

Преди да започнем с практическите детайли на подхода за оптимизиране на финансите, би било добре да отделим момент и да потърсим какво би ни мотивирало да направим промяната в начина си на мислене. Някои може би вече имат конкретна идея, може би искаш да:

  • Спестиш средства за предстоящата ти сватба
  • Тръгнеш на поход по Пътя към Сантиаго за 40 дни
  • Напуснеш работата си в голяма компания и да станеш фитнес инструктор
  • Направиш ремонт на кухнята
  • Работиш на непълен работен ден, за да прекарваш повече време със семейството си

Тук няма правилни и грешни отговори. Добре е да откриеш какво мотивира лично теб, това би направило промяната по-устойчива и теб по-заинтересован да я постигнеш.

Всъщност аз нямам конкретна мотивация… Просто искам да разбера как работи този метод

Това е чудесно! Любопитството само по себе си е чудесен мотиватор, който е бил в основата на безброй открития и експерименти. Например Елон Мъск е опитал да живее с 1 долар на ден, за да се почувства по-уверен, че може да стартира собствен бизнес. Опитай да оптимизираш финансите си и виж къде ще те отведе процесът, може би мотивацията ще те намери сама и идеите ще се изяснят по пътя на промяната.

Защо ние започнахме да оптимизираме финансите си?

Аз обожавам анализите и по-конкретно да анализирам числа. В свободното си време бих правила различни калкулации на възвръщаемост на инвестиции или пък бюджети, прогноси и в общи линии всичко, което се отнася до личните ни финанси. Чувствам вътрешна удовлетвореност, когато завърша подобен анализ, и често споделям резултатите със съпруга си. Безкрайно благодарна съм, че намерих партньор, който не го намира за странно, а дори подкрепя хобито ми.

Мисля, че Mr. DNB стана по-заинтересован в момента, в който забеляза как спестяванията ни започнаха да растат и колко много възможности се отвориха пред нас. В момента, в който двамата започнахме да гледаме логично, аналитично и без критика на финансите си, ние изяснихме приоритетите си и сега сме страхотен екип, който работи по постигането им. Заедно сме напът да заплатим ипотеката си за 2 години, като междувременно успяхме да направим 2 сватби (различни места, но същите младоженци), посрещнахме нашата дъщеричка, успяхме да пътуваме из Европа, дори посетихме Канада и сложихме семейството в центъра на нашия живот. Последното предимство на нашия ефективен подход към парите е фактът, че мога да си позволя да удължа майчинския си отпуск и да се наслаждавам на времето си с Danubaby вместо да се налага да се връщам бързо на работа. Ние сме ентусиазирани от свободата и възможностите, които съпътстват оптимализираните финанси.

Защо правим тази поредица?

Нашата цел е да ти помогнем да разчупиш цикъла на неосъзнато харчене и да достигнеш до финансова стабилност. Със сигурност ние не сме перфектни в това отношение, но сме посветили години търсейки начини да живеем щастливо и ефикасно – органичавайки ресурсите, които ползваме, без това да се отразява негативно на начина ни живот. С радост бихме искали да споделим опита си, а и да научим нещо ново заедно. Колкото повече взимаме осъзнати и контролирани действия, толкова по-свободен и пълен с възможности става нашият живот. Чувството е наистина окриляващо и всеки заслужава да го изпита.

Връзки към останалите постове от поредицата “Твоите Финанси под Твой Контрол”:

0. Преди Старта

1. Наблюдение и Попълване на Нашата База Данни

2. Равносметка и Проверка на Приоритетите

Да започнем промяната заедно!

Love,

Mrs. DNB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s