Какво е Финансова Свобода и Гъвкавост

През последните години се засилва интересът към общността, наречена FIRE (Финансова Независимост и Ранно Пенсиониране – Financial Independence and Early Retirement). Някои са последователи на Early Retirement Extreme, други пък са Mustachians, а има и такива, които се пенсионират на около 30 години и пътуват из целия свят. Но какво всъщност е Финансова независимост и какво мислим ние по тази тема?

Финансова независимост се нарича положението, в което човек не се нуждае да работи, за да покрие своите разходи за живот. Понякога е свързано и с Ранно пенсиониране, но не е задължително – някои последователи продължават да работят. Разбира се, имайки възможността да не се притесняват за приходите си, те са далеч по-придирчиви и избират да инвестират времето си в дейности, които ги карат да се чувстват удовлотворени. Някои постигат Финансова независимост, докато са на 30, 40 или 50 години и изглежда, че броят на хората, които оставят зад гърба си работното време от 8 до 5, се увеличава.

Има два взаимносвързани начина да се постигне Финансова Независимост

  • Оптимизиране на разходите и достигане на спестявания от около 60% от нетния прием
  • Увеличаване на приходите, докато разходите остават ниски

При всички случаи хората по пътя към Финансова Независимост живеят далеч под възможностите си и инвестират спестяванията си разумно в акции, облигации, недвижими имоти или в каквото и да е, което в дългосрочен план би донесло лихва, дивиденти и общо казано допълнителни доходи. Удоволствието да не се налага да работиш има своята цена – не можем да се сравняваме със съседите и да си купуваме нова кола на всеки 3-5 години, мобилни телефони, щом някакъв дребен детайл е бил променен, и като цяло да се отнасяме към парите си безотговорно и неефикасно.

Какво мислим ние за Финансовата Свобода и Гъвкавост?

Въпреки че намираме идеята за ранно пенсиониране доста интересна, ние сме в етап на живота, в който нашите приоритети са насочени по-скоро към възможностите, съпровождащи Финансовата свобода. Вече добре сме оптимизирали своите финанси и успяваме да спестим около 65% от нетните си приходите. Тази финансова позиция ни позволява да бъдем по-гъвкави в някои сфери на живота си, които намираме за приоритетни.

Ето един пример, в момента аз съм в отпуск по майчинство и се грижа вкъщи за Danubaby. Получавам около 65% от оригиналната си заплата, докато Danubaby навърши 6 месеца, а след това ще получаваме минимални помощи от държавата до навършването на 3 години. И въпреки че ще бъдем натоварени значително от моите намалели приходи, можем да си позволим аз да не работя още година, без това да се отрази сериозно на нашия начин на живот и инвестиционните ни планове.

За нас възможността за Финансова независимост е много вълнуваща и ние винаги се оглеждаме за нови начини да оптимизираме двете страни на уравнението (приходите и разходите), за да успеем да си купим още повече свобода и гъвкавост. Разбира се, ефикасността сама по себе си не би била достатъчна, за да се постигнат високи нива на спестявания, въпреки че за някои може и да е.

Това, което ни мотивира по пътя, е нашите приоритети и обща цел, а именно лично да отгледаме дъщеричката си с ограничена помощ от институции като ясли и детски градини, както и да прекарваме възможно най-много време като семейство. Всеки ден, който прекарваме заедно, е страхотно изживяване, а това да виждаме как Danubaby расте пред очите ни е просто фантастично!

Именно това е и целта на този блог – да вървим заедно по пътя към Финансовата Свобода с помощта на оптимизиране на финансите без това да се отразява негативно на качеството ни на живот. Може би вие не се интересувате от Финансова свобода и напълно бих ви разбрала, но ако се присъедините към нас, бихте могли да се насладите на малко повече гъвкавост и възможности, които идват, когато вземете финансите си под свой контрол.

И така, вместо нова кола ние сме решили да си купим повече време с дъщеря си. За нас това е страхотна възможност. А вие как смятате – на какво ви се иска да отделите повече време?

Love,

Mrs. DNB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s