Ето как харчим едва по 3 евро на месец за пелени

Причината да харчим само 3 евро на месец за пелени е, че използваме многократни пеленки през деня и една еднократна за през нощта.

cloth diapers

Така изглежда нашият комплект мнгократни пеленки:

  • 12 външни пелени
  • 24 бамбукови подложки (с чудесни абсорбиращи свойства)
  • 12 многократни втулки (liners)


Купихме многкратните пелени от Amazon преди Danubaby да се роди и хубавото при тях е, че са с един универсален размер, който е подходящ за всички бебета. С помощта на копчета можем да регулираме размера, за да пасне на бебето ни, а коригирането до следващия размер също става за секунди. Ние използваме тези пелени, откакто  Danubaby се роди, и до сега сме много доволни от тях.

Първоначалната инвестиция в многократните пелени

Платихме съвсем малко под 100 евро за 12 пелени и 24 бамбукови подложки. Имайки предвид, че Danubaby ще ги ползва около 2.5 години, месечният разход е около 3 евро. И все пак тези пелени обикновена могат да се ползват от 2 или 3 бебета, което означава, че ако решим да имаме още едно дете, въпросът с пеленките ще бъде напълно разрешен. Разбира се, съществува и възможността да продадем пелените след като Danubaby няма да има нужда от тях, което също ще помогне да покрием част от първоначалната инвестиция.

Достатъчни ли са 12 пелени?

За нас са напълно достатъчни. Сменяме пелените на всеки 3 часа – в 7, 10, 13 и 16 часа; а също така перем използваните пелени на всеки 3 дни. Пералнята изпира вечерта и на следващата сутрин пелените са готови за нови приключения.

Какво се случва от 16 до 7 часа?

В 16 часа слагаме последната многократна пелена за деня, която ползваме до 19 часа. Тогава поставяме еднократна пелена за цялата нощ. И от тук идват нашите 3 евро месечен разход – купуваме 56 еднократни пелени за 5.55 евро (10 цента на пелена). Използваме 30 от тях на месец, т.е. харчим по 3 евро.

Относно чистенето на многократните пелени

Някои майки използват еднократни хартиени втулки, които хвърлят след употреба, и така самата пеленка не е особено мръсна.

Но ние не намираме този вариант за оптимален, тъй като е в противоречие с нашите виждания за създаване на по-малко отпадъци. И така, аз потърсих в Pinterest как мога сама да си направя подобни втулки. Всъщност е много лесно, направих ги от полар и се оказаха доста сполучливи. След използването на пелената, изплакваме втулката, за да няма акита в пералнята.

След като решите дали и какви втулки да ползвате, добре е да помислите как ще съхранявате използваните пелени до изпирането им. Това са най-често използваните начини:

  • Сух – събирате пелените в чанта/кош и след това ги изпирате заедно с останалите бебшки дрешки.
  • Мокър – събирате пелените в кофа, пълна с вода и перилен препарат или оцет, и когато и последната пелена е използвана, изхвърляте водата и слагате пелените в пералнята.

Многократните пелени са страхотни, защото вътрешността им е изработена от нежни материали и не съдържат вредни химикали, които биха могли да раздразнят нежната бебешка кожа. До този момент Danubaby не е имала зачервено дупе, което е чудесен успех!

Ами допълнителните разходи, свързани с изпирането и изсушаването на пелените?

Както споменахме по-рано, перем пелените на всеки 3 дни заедно с останалите бебешки дрешки. И без пелените, едва ли щяхме да перем дрехите на Danubaby по-рядко, тъй че не смятаме това за допълнителен разход. Относно сушенето на пелените – използваме обикновен сушилник, а не електрическа сушилня. Сутринта след изпирането са ни необходими около 10 минути да сложим подложките в пелените, а след това и втулките и сме готови за следващите 3 дни. За нас този начин работи много добре.

Толкова много предимства

Като цяло ние сме много щастливи от избора, който направихме относно многократните пелени. Намалихме отпадъците, които са свързани с използването на еднократни пелени, а същевременно използваме по-екологичен вариант, който освен това е много щадящ към бебешката кожа. А дори успяхме и да спестим пари! Идеално!

А вие какво мислите за многократните пелени?

Love,

Mrs. DNB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s