От консуматор до създател – може би е добре да променим начина си на мислене?

Често получавам въпроси от сорта на: „Защо изобщо го правиш, когато можеш да купиш същото толкова евтино?“. Съгласна съм, че днес повече от всякога можем да си позволим да купим голямо разнообразие от неща бързо и удобно от близкия мол или дори от вкъщи. И все пак смятам, че чувството е далеч по-удовлетворяващо, когато въпросното нещо е плод на твоята лична фантазия и се осъществи благодарение на двете ти ръце и може би няколко инструмента.

Струва ми се забавно, че всеки път, щом установим, че искаме нещо ново, инстиктивно се насочваме към портфейла. Отговорността за готвенето сме предали на ресторантите, агенции организират сватбите ни, можем дори да платим на някой да разхожда кучето. Вършим всичко това, за да спестим времето си. Същото това време, което по-късно с удоволствие прекарваме пред телевизора, четейки списание (в което има повече реклами, отколкото реално съдържание) или пък разглеждайки какво ново има във Фейсбук. Разбира се, че там възникват нови нужди. Като онзи път, когато съученичката ни от гимназията сподели снимка на новата си придобивка и ние осъзнахме, че трябва също да си я купим и то веднага.

А има ли как да отделим малко време и да си свършим работата сами – да сготвим, ушием или измайсторим нещо ново. Разбира се, че това не е приложимо във всяка ситуация, но е впечатляващо в колко случаи всъщност работи.

Аз например далеч не съм най-сръчният човек, когото познавате. Все пак обичам да създавам неща и се старая да го правя въпреки ограничените си възможности. Често с доста добри резултати и понякога с не толкова добри. Вчера например установих, че Danubaby няма подходяща пролетна шапка. Когато се върнахме от разходка, отворих Pinterest и отрих десетки възможности как да си ушия чудесна шапчица.

Каква ти шапчица, та аз дори нямам шевна машина…

Danubaby's hat

30 минути по-късно държах шапката, която заших на ръка с игла и конец. Получисе чудесно! Не, не изглежда като тези от магазина, но няма как и да го очаквам. Важното е, че шапчицата пасва идеално на бебето, перфектна е за времето навън и е изработена от мен! С усмивка я поставям на главичката на Danubaby и съм щастлива, че тя ползва нещо, което аз съм изработила специално за нея.

Възможно е този пример да няма нищо общо с вас, но всъщност идеята е да се замислим за нехайното си пазаруване и че съществува възможността да създадем нещо сами. Вие пък можете да решите да не похарчите 50 евро за суши с половинката си, а да си направите вкъщи вечер, вдъхновена от Япония. Най-вероятно ще спестите половината пари, които иначе бихте похарчили, и ще сте два пъти по-щастливи от резултата. И всичко това ще се случи, докато прекарвате ценно време с любим човек, създавайки незабравими моменти заедно. Дори и нещо да се пообърка, това би направило изживяването още по-уникално. Толкова много ползи от една малка промяна!

Нека ви споделя още една от нашите истории – миналата събота Mr. DNB смени гумите на колата, докато Danubaby и аз ръкопляскахме всеки път, щом той свалеше или завинтеше някоя от гумите. Да, би струвало само 20 евро някой друг да свърши работата, но Mr. DNB го направи сам, като междувременно потренира малко мускулите си и сподели чудесен момент с двете най-важни дами в своя живот. Създадохме си мил спомен и не похарчихме и стотинка за това.

Ако се огледате, сигурно бихте открили много възможности да свършите нещо, а не да го купите. Ползите биха били значителни – ще придобиете нови умение, ще изживеете повече задоволство от свършената работа, често качеството ще бъде по-високо, а същевременно ще спестите пари. По-късно можете да похарчите тези пари за нещо, което не можете да свършите сами. Не е ли това целта им поначало?

Love,

Mrs. DNB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s